Edfu városában több, mint 130.000 ember él. Nagyjából félúton van Luxor és Asszuán között és a Nílus nyugati oldalán terül el. A városban az emberek öntözéses mezőgazdasággal, illetve a cukornádtermesztéssel foglalkoznak a keleti parton. Terményeik hazaszállítását a két partot összekötő nílusi hídon, illetve az állandó kompjáraton oldják meg.

A város legnagyobb nevezetessége természetesen a Hórusz templom. melynek ókori neve Dzseba volt, ahol a hagyomány szerint lezajlott Hórusz és Széth isten csatája. Ennek során Hórusz megölte Széth istent, így állva bosszút rajta apja (Ozirisz) meggyilkolásáért.

Dzsebában 3 istent tiszteltek Íziszt, Hathort és Hóruszt. Nekik építették a templomot is. Megközelítése leginkább a Nílus partjáról a helyiek konflisaival lehetséges, mely jó üzlet nekik is. Érkezésünkkor gyalog közelíthetjük meg a bejáratot a bazársor előtt elhaladva.

A templom egy korábbi, kelet-nyugati tájolású régi templomra épült rá. Az ókori egyiptomi templomok bejáratai mindig a Nílus felé néztek (kelet,nyugat tájolásúak voltak), viszont ennek az új Hórusz templom hossztengelyének a tájolása már északi-déli irányú lett. Ezért ezt abban az időben úgy oldották meg, hogy építettek egy sokkal kisebb bejáratot (pülónt), a mostani nagy pülónra merőlegesen, így a kor követelményeinek megfelelően az a Nílus felé nézett.

A képen látható, mennyi információt véstek a falakba, többek közt az építéséről.

A templom belsejében talált feliratok szerint, 180 évig, 3 hónapig és 14 napig épült. Kr. e. 237-ben III. Ptolemaiosz uralkodása alatt kezdték építeni és kr. e. 57-ben XII Ptolemaiosz uralkodása alatt fejezték be, aki egyébként a dinasztia utolsó tagjának Kleopátrának az atyja volt.

Az építmény monumentalitása magával ragadó. Szélessége 79m, hossza 137m, magassága 36m (egy tízemeletes ház magassága 33m!).

A templom kultikus feladata Hórusz isten tisztelete mellett, hogy helyt adjon a sólyom isten és felesége Hathor nászának évente egyszer 2 hétre. Ebben az időben, Hathor istennő szobra felhajózott Denderából, hogy egyesülhessen férjével.